Firsts in India –GK

 

Firsts in India –GK

1. Who was the first Indian Governor-General of India?
Answer: C. Rajagopalachari (June 1948 – 25 January 1950)

2. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

3. Who was the first Vice President of India?
Answer: Dr. S. Radhakrishnan

4. Who was the first Speaker of the Lok Sabha?
Answer: G. V. Mavalankar (1952–1956)

5. Who was the first Prime Minister and External Affairs Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru

6. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

7. Who was the first Law Minister of India?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

8. Who was the first Education Minister of India?
Answer: Maulana Abul Kalam Azad

9. Who was the first Defence Minister of India?
Answer: Sardar Baldev Singh

10. Who was the first Finance Minister of India?
Answer: R. K. Shanmukham Chetty

11. Who was the first Woman Union Minister (Health) of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur

12. Who was the first Industry and Commerce Minister of India?
Answer: Dr. Syama Prasad Mukherjee

13. Who was the first Communications Minister of India?
Answer: Rafi Ahmed Kidwai

14. Who was the first Labour Minister of India?
Answer: Babu Jagjivan Ram

15. Who was the first Railway and Transport Minister of India?
Answer: John Mathai

16. Who was the first Minister of Works, Mines and Power?
Answer: N. V. Gadgil

17. Who was the first Chief Justice of India?
Answer: Hiralal J. Kania (1950–1951)

18. Who was the first Chief Election Commissioner of India?
Answer: Sukumar Sen (1950–1958)

19. Who was the first Woman Chief Election Commissioner of India?
Answer: V. S. Rama Devi (26 November 1990 – December 1990)

20. Who was the first IAS Officer of India?
Answer: Satyendra Nath Tagore

21. Who was the first Indian member of the Viceroy's Executive Council?
Answer: S. P. Sinha

22. Who was the first Indian to swim across the English Channel?
Answer: Mihir Sen



.................................................................


Current Union Ministers of India (2026) 

1. Who is the current Prime Minister of India?
Answer: Narendra Modi

2. Who is the current Home Minister of India?
Answer: Amit Shah

3. Who is the current Defence Minister of India?
Answer: Rajnath Singh

4. Who is the current Finance Minister of India?
Answer: Nirmala Sitharaman

5. Who is the current External Affairs Minister of India?
Answer: Dr. S. Jaishankar

6. Who is the current Education Minister of India?
Answer: Dharmendra Pradhan

7. Who is the current Health and Family Welfare Minister of India?
Answer: Jagat Prakash (J. P.) Nadda

8. Who is the current Railways Minister of India?
Answer: Ashwini Vaishnaw

9. Who is the current Road Transport and Highways Minister of India?
Answer: Nitin Gadkari

10. Who is the current Agriculture and Farmers Welfare Minister of India?
Answer: Shivraj Singh Chouhan

11. Who is the current Commerce and Industry Minister of India?
Answer: Piyush Goyal

12. Who is the current Law and Justice Minister (Independent Charge) of India?
Answer: Arjun Ram Meghwal

13. Who is the current Communications Minister of India?
Answer: Jyotiraditya M. Scindia

14. Who is the current Women and Child Development Minister of India?
Answer: Annpurna Devi

15. Who is the current Petroleum and Natural Gas Minister of India?
Answer: Hardeep Singh Puri

16. Who is the current Labour and Employment Minister of India?
Answer: Dr. Mansukh Mandaviya

17. Who is the current Coal and Mines Minister of India?
Answer: G. Kishan Reddy

18. Who is the current Jal Shakti Minister of India?
Answer: C. R. Patil

19. Who is the current Culture and Tourism Minister of India?
Answer: Gajendra Singh Shekhawat

20. Who is the current Food Processing Industries Minister of India?
Answer: Chirag Paswan


Current Bihar Ministers (2026) 

1. Who is the current Chief Minister of Bihar?
Answer: Samrat Choudhary

2. Who are the current Deputy Chief Ministers of Bihar?
Answer: Bijendra Prasad Yadav and Vijay Kumar Chaudhary. 

3. Who is the current Home Minister of Bihar?

Answer: Samrat Choudhary.

4. Who is the current Education Minister of Bihar?
Answer: Mithlesh Tiwari.

5. Who is the current Health Minister of Bihar?
Answer: Nishant Kumar.

6. Who is the current Water Resources Minister of Bihar?
Answer: Vijay Kumar Chaudhary. 

7. Who is the current Industries Minister of Bihar?
Answer: Shreyasi Singh. 

8. Who is the current Tourism Minister of Bihar?
Answer: Kedar Prasad Gupta. 

9. Who is the current Rural Works Minister of Bihar?
Answer: Sunil Kumar. 

10. Who is the current Minority Welfare Minister of Bihar?

Answer: Md. Jama Khan. 

11. Who is the current Road Construction Minister of Bihar?
Answer: Kumar Shailendra. 

12. Who is the current Science & Technology Minister of Bihar?

Answer: Sheela Kumari.

13. Who is the current Disaster Management Minister of Bihar?
Answer: Ratnesh Sada.

14. Who is the current Backward & Extremely Backward Classes Welfare Minister of Bihar?
Answer: Rama Nishad. 

15. Who is the current SC/ST Welfare Minister of Bihar?
Answer: Lakhendra Kumar Roshan. 

Post a Comment

0 Comments